capcelera

 

UdL

 

ETSEA

 

EAGROF

 

Logo Agrotecnio v2

 

 

 

Aquesta línia de recerca ha estat parcialment finançada per:

 

 

 

 

 

 

Inici > Recerca del GRAP > Treballs del GRAP > Dosificació variable de fitosanitaris

Dosificació variable de fitosanitaris

EN CULTIUS ARBORIS

El GRAP va iniciar les seves investigacions bàsicament en l'àmbit de l'aplicació de productes fitosanitaris. Una de les primeres línies de recerca va ser l'aplicació variable de productes fitosanitaris tot desenvolupant un prototipus de polvoritzador capaç de modificar el cabal de producte polvoritzat de manera proporcional a la mida dels arbres objectiu del tractament. El que es pretén es aconseguir una deposició de producte fitosanitari aproximadament constant sobre la superfície de les fulles independentment de la mida que tingui la capçada dels arbres al llarg i ample de la plantació.

 

En les aplicacions convencionals, els polvoritzadors apliquen un cabal constant sigui quina sigui la mida dels arbres i la quantitat de fulles que continguin (A). La incorporació de l'electrònica a l'agricultura ha fet que, poc a poc, es vagi generalitzant la utilització de sensors embarcats en la maquinària agrícola. Una aplicació concreta amb força èxit comercial ha estat la possibilitat d'interrompre la polvorització quan no hi ha vegetació davant dels broquets. Aquest fet permet estalviar costos i reduir l'impacte ambiental de les aplicacions en reduir la quantitat de producte fitosanitari utilitzat i en localitzar-lo allà on realment és necessari (B). El prototipus desenvolupat pel GRAP va un pas més enllà ja que mesura electrònicament els arbres i calcula la quantitat de producte necessària per a cada punt de la plantació (aproximadament cada 10 cm). Finalment, el prototipus ajusta el cabal polvoritzat mitjançant unes electrovàlvules que modifiquen el cabal aplicat en funció d’uns senyals de control (C).

 

VRT_1 VRT_2 VRT_5
A B C


Estimació del volum dels arbres

La primera versió del  prototipus mesurava l’amplada dels arbres amb 1 o 2 sensors d’ultrasons (An Electronic Control System for Pesticide Application Proportional to the Canopy Width of Tree Crops i Performance of an Ultrasonic Ranging Sensor in Apple Tree Canopies).

 

En una segona versió, el prototipus de polvoritzador es va equipar amb 3 sensors d’ultrasons (D) o bé amb un sensor lidar (E). L'article que explica el segon prototipus desenvolupat es titula Variable rate sprayer. Part 1 – Orchard prototype: Design, implementation and validation. Paral·lelament, també s'ha desenvolupat un prototipus per a l'aplicació variable de fitosanitaris en vinya que s'explica en l'article titulat Variable rate sprayer. Part 2 – Vineyard prototype: Design, implementation, and validation. Tots dos articles van ser publicats l'any 2013 a la revista científica Computers and electronics in agriculture.

 

Sprayer_1 Sprayer_2
D E

 

Resultats obtinguts

Els resultats aconseguits indiquen que el prototipus adapta perfectament el volum aplicat (corba blava) al volum de vegetació (corba verda) mentre que una aplicació convencional (corba taronja) aplica sempre el mateix volum de mescla fitosanitària.

Resultat_VRT_1En definitiva, el sistema d’aplicació variable aconsegueix mantenir el caldo aplicat per unitat de volum de vegetació (coeficient d'aplicació; i) molt més proper a l’objectiu que no pas el tractament convencional, que només s’apropa a l’objectiu quan hi ha volums de vegetació elevats.


Resultat_VRT_2

Font: Computers and Electronics in Agriculture, 95: 122–135; DOI: 10.1016/j.compag.2013.02.004


 

Darrera modificació: 13/05/2015
Imprimir Enrera Pujar


Inici | Accessibilitat | Sobre el web | Mapa | Avís legal | Contacte
© 2014 Universitat de Lleida - Pl. de Víctor Siurana 1, 25003 Lleida - Tel. (+34) 973 702 000 - Tots els dret reservats
Ombra